Gepubliceerd op 17 maart 2025 om 09h49
Door Damien Malvetti

Lichte bedrijfsvoertuigen: hoe het juiste model kiezen voor uw noden?

De keuze van een licht bedrijfsvoertuig (LCV) voor uw wagenpark is een strategische beslissing die een directe impact heeft op de rentabiliteit en efficiëntie van uw bedrijf. Of u nu het wagenpark beheert van een groot bedrijf of van een KMO, uw bedrijfsvoertuigen moeten voldoen aan uw logistieke behoeften en tegelijkertijd uw bedrijfskosten optimaliseren. Dit zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het maken van de juiste keuze.

1. Bepalen waar het voertuig vooral voor gebruikt zal worden

Eerst en vooral is het essentieel om te bepalen waar het voertuig voornamelijk voor gebruikt zal worden. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw bedrijf, zal u niet dezelfde eisen hebben op het vlak van transportcapaciteit.

Transport van volumineuze goederen: Een bestelwagen met een groot laadvolume is een must. Je kunt er volumineuze goederen mee vervoeren zonder dat je meerdere ritten hoeft te maken. Weet dat veel constructeurs hun modellen in het middelgrote en grote segment aanbieden in verschillende lengtes en hoogtes, zodat ze aan de specifieke behoeften van zoveel mogelijk professionals kunnen voldoen zonder extra modellen aan hun gamma te moeten toevoegen. Het is dus niet altijd nodig om voor het grootste model te kiezen.

Laten we het Peugeot-gamma als voorbeeld nemen: de kleine Partner is verkrijgbaar in 2 lengtes en 1 hoogte, de middelgrote Expert wordt aangeboden in 2 verschillende lengtes, terwijl de grote Boxer 3 lengtes en 3 hoogtes in zijn catalogus heeft voor maximaal 6 verschillende varianten.

Leveringen in de stad: Als u voornamelijk in het stadscentrum werkt, kies dan voor een compactere bestelwagen, die ideaal is om door smalle straten te rijden en gemakkelijk te parkeren.

Transport van specifiek materiaal: Voor sectoren die specifieke uitrusting vereisen (loodgieterij, bouw, enz.) is een voertuig uitgerust met aangepaste opbergmogelijkheden (containers, rekken, enz.) een verstandige keuze. Inrichtingsoplossingen worden door sommige constructeurs rechtstreeks vanuit de fabriek aangeboden, maar er zijn ook gespecialiseerde spelers op dit gebied die uw voertuig kunnen ombouwen volgens uw behoeften en in strikte overeenstemming met de normen van de constructeur. Op deze manier kunt u voorkomen dat u de fabrieksgarantie op het voertuig verliest of dat u problemen krijgt met uw verzekeringsmaatschappij in het geval van een schadeclaim. Renault biedt bijvoorbeeld een hele reeks accessoires en uitrustingen die in de fabriek op de modellen kunnen worden gemonteerd.

Reclamevoertuig: het belangrijkste doel van uw bedrijfsvoertuig is om op te vallen in het verkeer en reclame te maken voor uw bedrijf? De belettering is natuurlijk belangrijk, maar ook de keuze van het model kan een rol spelen. Met de wat apart ogende Volkswagen ID.Buzz Cargo of Maxus eDeliver5, of met de Hyundai Staria en de toekomstige KIA PV5 en hun futuristische look zal u zeker niet onopgemerkt voorbijrijden.

2. Welke aandrijving?

Hoewel er momenteel geen fiscale regels zijn die bedrijven verplichten om voor elektrische bestelwagens te kiezen, zijn er al enorm veel op de markt. En voor bepaalde toepassingen kan de keuze voor dit type motor heel nuttig zijn. Afhankelijk van uw activiteit heeft de keuze van de motor een directe impact op uw bedrijfskosten, vooral op het vlak van verbruik en actieradius.

Diesel: Hoewel diesels nog steeds in de meerderheid zijn, verliezen ze terrein in stedelijke zones waar milieubeperkingen gelden. Diesels blijven echter een goede keuze voor langeafstandsritten en zware ladingen.

Elektrisch: Elektrische aandrijving wordt steeds populairder, vooral voor leveringen in de stad – de befaamde last mile delivery – vanwege de afwezigheid van vervuilende uitstoot. Bovendien kosten elektrische modellen minder onderhoud dan verbrandingsmotoren. Vandaag de dag heeft bijna elke constructeur een elektrisch model in de drie segmenten van de bedrijfswagenmarkt.

• (Plug-in)hybride: Een goed compromis voor wagenparkbeheerders die prestaties en naleving van milieunormen willen combineren en tegelijkertijd langer willen kunnen rijden zonder zich zorgen te hoeven maken over de actieradius. Veel hybrides zijn er niet in het LCV-segment. Alleen Ford biedt ze aan met zijn Transit Connect en Transit Custom, en Volkswagen de neefjes daarvan, de Caddy en de Transporter T7.

Benzine: Hoewel benzine minder populair is in de bedrijfswagensector, kan deze aandrijving geschikt zijn voor kortere ritten of kleinere modellen. Benzinemotoren zijn vooral te vinden in kleine modellen zoals de Citroën Berlingo Van of de Mercedes Citan.

3. De laadcapaciteit: volume en nuttig laadvermogen

Volume en nuttig laadvermogen zijn cruciale criteria. Het nuttige volume, gemeten in kubieke meter, kan variëren van 3 tot meer dan 20 m³, afhankelijk van het model. Alles hangt af van het type goederen dat vervoerd moet worden. Met het juiste voertuig haalt u het maximum uit elke rit. Merk op dat bij elektrische voertuigen het laadvolume soms kleiner is door de aanwezigheid van de batterijen.

Er moet ook rekening worden gehouden met het nuttig laadvermogen (maximaal toegestaan gewicht van goederen) om overbelading te voorkomen, een situatie die kan leiden tot boetes of vroegtijdige slijtage van het voertuig. Ook hier hebben elektrische voertuigen vaak een lager vermogen dan brandstofmodellen, doordat hun eigen gewicht al hoger is door de aanwezigheid van de batterijen.

4. Afmetingen en praktische aspecten

De afmetingen van het voertuig moeten aangepast zijn aan de ruimte waarin u terecht kunt komen. Een bestelwagen met een te grote hoogte past bijvoorbeeld niet in ondergrondse parkings. Een Nissan Interstar bijvoorbeeld, met een hoogte van 2,498 m, kan niet in elke parkeergarage. De bereikbaarheid en toegankelijkheid van de lading zijn ook essentiële factoren.

Schuifdeuren of toegang achteraan: Deze kenmerken vergemakkelijken het leveren, vooral in stedelijke of krappe omgevingen. Schuifdeuren aan de zijkant zijn vaak erg praktisch. Aan de achterkant kun je soms kiezen tussen een achterklep of dubbele openslaande deuren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de kleine modellen in de Stellantis-familie, waaronder de Citroën Berlingo, of zijn neefje, de Toyota ProAce City.

Interieurinrichting: Het kan de moeite waard zijn om het interieur van het voertuig aan te passen met planken, gereedschaphouders of bakken om de ruimte en transportveiligheid te maximaliseren.

Gesloten of met ruiten: Ook hier hangt het af van uw gebruik. Sommige modellen zijn verkrijgbaar met ruiten in de zij- en achterdeuren. Als u dure apparatuur of gereedschap vervoert, kunt u die beter uit het zicht houden… Tegenwoordig wordt de belettering niet meer beperkt door de glasoppervlakken, want er bestaan beletteringsoplossingen die op de ruiten kunnen worden geplaatst en waarmee je de buitenomgeving kunt zien als je in het voertuig zit, maar niet omgekeerd. Vergeet niet dat de afwezigheid van een achterruit u ook zicht ontneemt. Het toevoegen van een achteruitrijcamera (of een digitale achteruitkijkspiegel) kan nuttig zijn om het risico op ongevallen te verkleinen. Deze optie maakt langzaamaan deel uit van de uitrusting die constructeurs aanbieden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Stellantis, in de Opel Movano en Fiat Ducato.

Dubbele of enkele cabine: Als u elke dag teams van meerdere werknemers ter plaatse moet krijgen op een werf, kunnen voertuigen met dubbele cabine – die plaats bieden aan maximaal 6 inzittenden – handig zijn als om te vermijden dat u extra voertuigen moet kopen.

Laadhoogte en gemak bij het instappen: voor bepaalde toepassingen moet rekening worden gehouden met aspecten zoals de hoogte van de drempel van de laadruimte of het gemak bij het in- en uitstappen. Denk bijvoorbeeld aan postbodes die in de loop van een dag talloze keren in en uit hun voertuig stappen, of bezorgers die bij elke halte in de laadruimte moeten klimmen om er pakketten uit te halen. Deze aspecten zijn cruciaal voor het comfort en welzijn van uw personeel en voor hun gezondheid op lange termijn. Zie ze niet over het hoofd bij uw keuze.

5. Werkings- en onderhoudskosten

De total cost of ownership (TCO) van een bedrijfswagen beperkt zich niet tot de aankoopprijs. Er moet ook rekening worden gehouden met brandstof-, onderhouds- en verzekeringskosten en met de kosten van eventuele conversies en van eventueel ingebouwde track & trace-systemen.

Verbruik: Als u kiest voor een model met verbrandingsmotor, ga dan het brandstofverbruik in de stad en op de snelweg na. Bij elektrische voertuigen moet u de actieradius en de kosten van het opladen beoordelen.

Onderhoud: Sommige modellen hebben meer onderhoud nodig dan andere, vooral diesels. Elektrische voertuigen zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar hebben veel lagere onderhoudskosten.

Verzekering: De verzekeringskosten kunnen variëren afhankelijk van het merk, het model en het gebruik van het voertuig. Vergelijk aanbiedingen om de beste deal te vinden.

Track & Trace: Afhankelijk van uw noden kan het handig zijn om uw voertuigen live te volgen om u te helpen bij het beheren van leveringen of dringende interventies. Sommige constructeurs bieden oplossingen voor geolocatie en tracking aan als onderdeel van hun pakket. Dat is het geval bij Ford en zijn Ford Pro-oplossing, of bij Kia op zijn toekomstige PBV-reeks, dankzij een partnerschap met Samsung Electronics.

6. Veiligheidsuitrusting

De veiligheid van uw werknemers is van onschatbare waarde. Investeer dus in veiligheidsuitrusting en rijhulpmiddelen voor uw bedrijfswagens. De huidige bedrijfswagens hebben vaak een uitrustingslijst die even uitgebreid is als die van personenwagens. In veel gevallen is deze uitrusting zelfs standaard.

Vergelijk dus de oplossingen van elke constructeur om het model te vinden dat het hoogste veiligheidsniveau biedt en het best bij uw behoeften past. En vergeet niet dat dergelijke uitrusting weliswaar een extra investering vergt op het moment van aankoop, maar dat u hiermee niet alleen op uw verzekeringskosten kunt besparen, maar ook op uw indirecte kosten. Een ongeval en de immobilisatie van een voertuig en een werknemer kunnen u veel meer kosten dan de investering in deze uitrusting.

7. Naleving van regels

Milieuvoorschriften, zoals lage-emissiezones (LEZ), worden steeds strenger, vooral in grote steden. Om te anticiperen op toekomstige beperkingen kan het de moeite waard zijn om elektrische of hybride modellen te overwegen.

Conclusie: Anticipeer op toekomstige noden

Het kiezen van een licht bedrijfsvoertuig is niet alleen een beslissing van het moment, maar moet ook rekening houden met toekomstige ontwikkelingen in uw bedrijf en sector. Denk vooruit door de langetermijnbehoeften van uw wagenpark te evalueren. Met een voertuig dat met uw bedrijf kan meegroeien, kunt u uw middelen optimaal blijven beheren.

Kortom, bij de keuze van een LCV komt het erop aan uw prioriteiten te bepalen op het gebied van laadvermogen, motor, gebruikskosten en praktische bruikbaarheid. Neem de tijd om de verschillende beschikbare modellen te vergelijken en de return on investment van elke optie te beoordelen.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Invoerders & Constructeurs , Voertuigen

Gelijkaardige artikels