Gepubliceerd op 11 april 2025 om 09h20
Door Damien Malvetti

Op bezoek in de nieuwe, mensgerichte kantoren van de D’Ieteren-groep

D’Ieteren House, zo heet het nieuwe kantorencomplex dat de groep zopas heeft ingehuldigd op de Leuvensesteenweg in Kortenberg, op een site die voortaan D’Ieteren Park wordt genoemd. Het doel? Alle teams samenbrengen in een nieuwe ruimte die modern, duurzaam, functioneel en mensgericht is. Denis Gorteman, CEO van de D’Ieteren Groep, nam ons mee op een rondleiding door de gebouwen.

De site van D’Ieteren is een waar instituut op de Leuvensesteenweg in Kortenberg. De eerste onafhankelijke Belgische invoerder, historisch invoerder van de merken van de Volkswagen-groep, en vandaag de grootste speler op het vlak van mobiliteit in België met niet minder dan 30 merken onder zijn vleugels, is sinds 1970 op deze locatie gevestigd.

Iedereen die langs de Leuvensesteenweg passeert, zal het zeker en vast gemerkt hebben: de site onderging de afgelopen maanden een grote metamorfose. Het voormalige Contact Center van Volkswagen is afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuw gebouw, waar de werknemers half maart hun intrek hebben genomen.

“Deze plek is het operationele centrum van onze activiteiten en stelt onze medewerkers in staat elkaar te vinden en samen te komen”, legt Denis Gorteman, CEO van de D’Ieteren-groep, uit.  Tot nu toe waren de teams verspreid over de verschillende sites van de groep rond Kortenberg en op het bedrijvenpark Guldendelle, maar vanaf nu zitten ze allemaal op één plek. “In ons bedrijf werken we elke dag aan duurzame mobiliteit voor iedereen. We wilden dat onze nieuwe gebouwen dit zouden weerspiegelen.”

Missie volbracht! Want na ons bezoek aan de nieuwe kantoren van de groep, genaamd “D’Ieteren House”, waren we werkelijk sprakeloos. Dit D’Ieteren House maakt deel uit van een gebouwencomplex dat D’Ieteren Park werd gedoopt en waar zich ook de Patio bevindt, een ander nieuw gebouw waar binnenkort de teams van Volkswagen D’Ieteren Finance hun intrek zullen nemen, evenals andere gebouwen die verschillende activiteiten van de groep huisvesten, zoals een academie voor de opleiding van dealerteams en een showroom voor de verkoop van tweedehandsvoertuigen van My Way.

“Het gaat niet alleen om een nieuw gebouw, het gaat om een grondige evolutie van onze bedrijfscultuur”.

Denis Gorteman, CEO van de D’Ieteren-groep.

 

Vlotter samenwerken

Op de fundamenten van het voormalige Volkswagen Contact Center staat nu een gloednieuw, ultramodern gebouw. Het is een gebouw waarin elk element is ontworpen om te voldoen aan de huidige werkbehoeften, maar ook aan ecologische en menselijke noden. “Het is niet zomaar een gebouw, het is een evolutie van cultuur, en dit gebouw weerspiegelt perfect onze waarden”, vat Gorteman samen.

En dat is niet zomaar gekomen: van bij de start van het project werden de medewerkers van de groep, de zogenaamde ambassadeurs, uitgenodigd om samen te werken met de architecten van ooo (Out of office) en de teams van D’Ieteren Immo. Ze konden hun stem laten horen om de infrastructuren te krijgen die ze zelf nodig achtten voor hun welzijn op het werk. Het resultaat: ruimtes die baden in het licht, kleurrijk en van alle formaten om aan elke behoefte te voldoen: van een bubbel om in alle privacy te telefoneren tot grote vergaderzalen, over kleinere vergaderruimtes, een bibliotheek met een verbeterde akoestiek om mensen te helpen zich beter te concentreren, tot een ronde ruimte van glas waar enkel stoelen staan, waar telefoons en computers verboden zijn, en waar werknemers samen kunnen komen om bijvoorbeeld over gevoelige onderwerpen te praten of zaken te bespreken die collega’s niet aangaan.

En natuurlijk bureelruimtes, heel veel bureelruimtes. 1.127 werkplekken om precies te zijn, 80 vergaderzalen vernoemd naar iconische Belgische auto’s of plaatsen, 7 bars elk vernoemd naar een muziekfestival – “omdat we allemaal weten dat veel constructieve discussies plaatsvinden onder het genot van een kopje koffie”, lacht Denis Gorteman – en een bedrijfsrestaurant.

Hier wordt alles gedeeld. Niemand heeft nog een eigen bureau. “In het begin was het niet per se makkelijk om mensen zover te krijgen, maar nu staat iedereen achter het concept.”

De kracht van deze nieuwe manier van werken is dat iedereen samenkomt, ongeacht de functie of het merk waarvoor ze werken. “En het draagt bij aan de rijkdom van ons bedrijf omdat werknemers leren wat hun collega’s doen en meer met elkaar delen.”

 

Duurzaamheid hoog in het vaandel

De site is ook uniek omdat ze ontworpen is om aan alle huidige duurzaamheidsnormen te voldoen. Het gebruik van beton om de temperatuur in evenwicht te houden, hout voor het natuurlijke aspect, geothermische verwarming, sensoren om de luchtkwaliteit te analyseren en aan te passen als dat nodig is, maar ook het gebruik van regenwater voor toiletten en de wasstraat, de aanplanting van 210 boomsoorten over het hele terrein om de biodiversiteit te behouden en te ontwikkelen, en de aanleg van grote natuurlijke infiltratiebekkens voor de gebouwen en een groene omgeving rondom.

De D’Ieteren-groep past deze duurzaamheidsstrategie ook toe op het vlak van personeelsmobiliteit. Tegen eind 2025 zal het voltallige personeel zijn overgeschakeld op volledig elektrische voertuigen. Naast zijn marktaandeel van 23,8% in België neemt D’Ieteren ook 28% van de verkoop van BEV’s voor zijn rekening.

Denis Gorteman verzekert ons ook dat hij gelooft in een mobiliteitsbudget voor alle werknemers, met de mogelijkheid om te kiezen voor een auto als onderdeel van dit budget.

En om werknemers in staat te stellen op kantoor op te laden, zijn er 210 oplaadpunten geïnstalleerd op de site. Ze worden, net als de rest van de installatie, gevoed door 480 zonnepanelen op het dak, die op hun beurt verbonden zijn met een batterij die ervoor zorgt dat deze energie op het beste moment kan worden gebruikt.

Maar de auto mag niet de enige manier zijn om op kantoor te geraken. De personeelsparking telt trouwens niet genoeg plaatsen voor alle werknemers. Het idee is dat ze ook voor andere oplossingen kiezen: deelfietsen die ter beschikking worden gesteld op het terrein, Poppy-wagens natuurlijk, maar ook het openbaar vervoer, dankzij een bushalte van De Lijn, die trouwens “D’Ieteren” heet en die vlak voor het D’Ieteren-park ligt. En zo is de cirkel rond…

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels