Gepubliceerd op 19 maart 2025 om 16h26
Door Damien Malvetti

Decathlon maakt fiets leasen nog toegankelijker

Decathlon maakt fietsleasing mogelijk voor een breder publiek. Na een eerste samenwerking met de Belgische leasemaatschappij o2o, breidt Decathlon zijn aanbod nu verder uit met twee extra leasepartners: Joule, een maatschappij die zich richt op het leasen van fietsen voor ambtenaren, en VDW Lease, gespecialiseerd in leasing voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. De nieuwe samenwerkingen zorgen ervoor dat ook werknemers met een beperkter inkomen nu toegang krijgen tot een leasefiets. “In één maand kregen we evenveel lease-aanvragen als in de tweede helft van 2024”, zegt Erwan Segalen, verantwoordelijke voor fietsleasing bij Decathlon België.

België was al het land van de bedrijfswagens, tegenwoordig heeft ook de bedrijfsfiets een vaste plek veroverd. In België zijn naar schatting 80.000 fietsen in omloop via leasing. En dat aantal zal alleen maar blijven stijgen, merken ze ook in de winkels van Decathlon. ​

“De vraag naar Decathlon-fietsen in leasing is sinds begin dit jaar spectaculair gestegen. In januari kregen we in één maand tijd maar liefst evenveel aanvragen als in de hele tweede jaarhelft van 2024. Ons steeds bredere gamma fietsen zit daar voor veel tussen. We bieden intussen maar liefst 180 fietsmodellen voor volwassenen aan die geleased kunnen worden – van betaalbare elektrische fietsen tot high-end racefietsen.” Erwan Segalen, verantwoordelijke fietsleasing Decathlon België

 

Voordeel voor 550.000 werknemers

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar leasefietsen, gaat Decathlon in zee met twee nieuwe partners. Na o2o gaan ook VDW Lease en Joule een samenwerking aan met het sportmerk. Daardoor krijgen maar liefst 550.000 werknemers de mogelijkheid om op een fiscaal interessante manier een Decathlon-fiets te leasen.

“Tot nu toe was fietsleasing vaak alleen haalbaar voor werknemers met een inkomen dat boven het gemiddelde lag. Dankzij Decathlon wordt het nu ook mogelijk om voor een veel lagere maandelijkse bijdrage een fiets te leasen. Dit betekent dat ook werknemers met een inkomen tussen 2.000 en 2.600 euro per maand de kans krijgen om op een voordelige manier met een kwaliteitsvolle leasefiets te rijden.” Wouter Cop, commercial manager VDW Lease

Populairste model

Dat een leasefiets niet enkel wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer maar ook voor het gezinsleven een meerwaarde is, bewijst de Longtail R500E. Deze verlengde fiets die ook uiterst geschikt is voor het vervoer van meerdere kinderen of boodschappen is de populairste leasefiets bij Decathlon. Maar liefst vier op de tien van de aanvragen gaan over dit model, dat het midden houdt tussen een bakfiets en een stadsfiets.

“De meest geleasde fiets is de Longtail R500E van Btwin. Voor een maandelijkse leasingprijs van 42 euro per maand kan je als werknemer rondrijden met een fiets van 3.000 euro. Aan het einde van de leasing heeft die fiets je dan netto minder dan 2.000 euro gekost, inclusief verzekering voor schade en diefstal, pechverhelping én een onderhoudscontract. Aan het einde van de rit, na de leasing en betaling van de restwaarde, wordt de fiets voor dat bedrag eigendom van de werknemer.” Erwan Segalen, verantwoordelijke fietsleasing Decathlon België

Racefietsen Van Rysel

Ongeveer 15% van de aanvragen gaan om elektrische stadsfietsen met een winkelprijs van om en bij de 2.000 euro. Dat is ongeveer de helft van de waarde van de gemiddelde leasefiets in België – wat erop wijst dat Decathlon een leasefiets toegankelijker maakt.

Maar ook aan de andere kant van het gamma is een groeiende interesse en vraag. Omdat fietsleasing werknemers een fiscaal voordeel van 40% oplevert, ziet Decathlon ook veel vraag naar hoogwaardige racefietsen van Van Rysel die sinds vorig jaar in de winkels van Decathlon en in het profpeloton te vinden zijn.

“Fietsleasing geeft heel wat wielerliefhebbers de kans om met een fiets te rijden die ze zonder het fiscale voordeel niet zouden kopen. Een Van Rysel van 4.500 euro kan al geleased worden voor netto 57 euro per maand. Aan het einde van de rit heeft die fiets je dan ongeveer 3.100 euro gekost, inclusief dekking tegen schade en diefstal, pechbijstand én onderhoud.” Erwan Segalen, verantwoordelijke fietsleasing Decathlon België

Fietsleasing toegankelijker maken kan de hele sector een versnelling hoger doen schakelen. Uit berekeningen van mobiliteitsbureau Transport&Mobility Leuven blijkt dat als 15% van de Belgische werknemers zou overstappen op fietsleasing, dit 1,086 miljárd euro extra economische waarde zou genereren – een verdubbeling van de fietseconomie.

Werknemers die geïnteresseerd zijn in een leasefiets via Decathlon, kunnen vanaf nu terecht op de website van Decathlon België of in één van de 33 winkels.

De populairste leasefietsen van Decathlon zijn van 21 tot 23 maart ook te zien op Bike Brussels 2025, de beurs voor fietsen en duurzame mobiliteit in Tour & Taxis. Meer info over de beurs en tickets op www.bike-brussels.be.

 

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Fietsen (huur) , Mobiliteit

Gelijkaardige artikels