Ongeveer 15% van de aanvragen gaan om elektrische stadsfietsen met een winkelprijs van om en bij de 2.000 euro. Dat is ongeveer de helft van de waarde van de gemiddelde leasefiets in België – wat erop wijst dat Decathlon een leasefiets toegankelijker maakt.
Maar ook aan de andere kant van het gamma is een groeiende interesse en vraag. Omdat fietsleasing werknemers een fiscaal voordeel van 40% oplevert, ziet Decathlon ook veel vraag naar hoogwaardige racefietsen van Van Rysel die sinds vorig jaar in de winkels van Decathlon en in het profpeloton te vinden zijn.
“Fietsleasing geeft heel wat wielerliefhebbers de kans om met een fiets te rijden die ze zonder het fiscale voordeel niet zouden kopen. Een Van Rysel van 4.500 euro kan al geleased worden voor netto 57 euro per maand. Aan het einde van de rit heeft die fiets je dan ongeveer 3.100 euro gekost, inclusief dekking tegen schade en diefstal, pechbijstand én onderhoud.” Erwan Segalen, verantwoordelijke fietsleasing Decathlon België
Fietsleasing toegankelijker maken kan de hele sector een versnelling hoger doen schakelen. Uit berekeningen van mobiliteitsbureau Transport&Mobility Leuven blijkt dat als 15% van de Belgische werknemers zou overstappen op fietsleasing, dit 1,086 miljárd euro extra economische waarde zou genereren – een verdubbeling van de fietseconomie.
Werknemers die geïnteresseerd zijn in een leasefiets via Decathlon, kunnen vanaf nu terecht op de website van Decathlon België of in één van de 33 winkels.
De populairste leasefietsen van Decathlon zijn van 21 tot 23 maart ook te zien op Bike Brussels 2025, de beurs voor fietsen en duurzame mobiliteit in Tour & Taxis. Meer info over de beurs en tickets op www.bike-brussels.be.