
Het nieuwste rapport van T&E over de staat van het Europese transport laat zien dat de transportemissies structureel dalen, maar dat de koolstofbesparingen door het terugdringen van de emissies op de weg worden ondermijnd door de groei van het luchttransport. T&E is van mening dat de EU niet moet terugkrabbelen op haar groene beleid, dat cruciaal is voor haar energieonafhankelijkheid, net nu het vruchten begint af te werpen.
William Todts, uitvoerend directeur van T&E, zei: “Het groene beleid van de EU begint vruchten af te werpen: dankzij het gebruik van EV beginnen we een structurele daling van de transportemissies te zien. Europa maakt zich langzaam los van zijn afhankelijkheid van olie, maar we geven nog steeds honderden miljarden uit aan import uit andere landen. Dit is niet het moment om terug te komen op ecologische maatregelen. Omwille van de welvaart en veiligheid van het continent is het tijd om alle registers open te trekken.”
Ondanks de geboekte vooruitgang blijft Europa sterk afhankelijk van invoer: 96% van zijn ruwe olie en 90% van zijn aardgas komen uit het buitenland. Hoewel Europa afhankelijk blijft van de invoer van materialen die essentieel zijn voor de productie van batterijen, zoals lithium (100%), nikkel (75%) en aluminium (58%), ligt het grote verschil in het feit dat metalen kunnen worden gerecycled. De nieuwste analyse van T&E laat zien dat een elektrisch voertuig in 2030 tijdens zijn levensduur slechts 20 liter materiaal voor de batterij zal verbruiken, vergeleken met meer dan 12.400 liter brandstof voor een auto met verbrandingsmotor. In 2024 zal Europa volgens T&E €250 miljard hebben uitgegeven aan olie-import.