Gepubliceerd op 29 april 2025 om 17h45
Door Kevin Kersemans
Gelinkte experten :

Nieuwe Citroën C5 Aircross: een stuk assertiever én desgewenst volledig elektrisch

De nieuwe C5 Aircross is een neefje van de vorig jaar gelanceerde Opel Grandland. Logisch dus dat ook de C-SUV van Citroën voor zijn tweede generatie volledig elektrische versies krijgt. link2fleet kon het nieuwe model in Parijs al gaan bekijken.

Voor zijn nieuwe generatie verandert de C5 Aircross qua stijl volledig van register. Het productiemodel wijkt immers niet al te veel af van de conceptversie die we al konden zien op het voorbije salon van Brussel. Vergeet dus de bolle vormen van zijn voorganger, die geïntroduceerd werd in 2018 en vier jaar later een facelift kreeg.

In vergelijking daarmee pakt het nieuwe model uit met veel strakkere lijnen, waarbij net als voor andere recente Citroëns inspiratie werd gehaald bij de conceptcar Oli van eind 2022. De voorpartij sluit duidelijk aan bij bijvoorbeeld de huidige C3 of C3 Aircross, al heeft de SUV uit het C-segment wel recht op een eigen interpretatie van Citroëns nieuwe lichtsignatuur. Het is echter vooral achteraan dat nieuwe (ë-)C5 Aircross zich weet te onderscheiden, met een daklijn die duidelijk afbuigt achter de tweede zitrij, maar vooral met de bijzondere vorm van de achterlichten.

+ 15 centimeter

In vergelijking met zijn voorganger is de C5 Aircross 15 cm gegroeid, tot 4,65 meter. Een lengte die haast identiek is aan die van de Opel Grandland waarmee hij zijn STLA Medium-basis deelt. Net als de Opel positioneert de Citroën zich netjes tussen de Peugeots 3008 en 5008, twee andere Stellantis-SUV’s die gebruikmaken van hetzelfde platform.

Nog in vergelijking met de vorige C5 Aircross nam ook de wielbasis toe, met 61 mm op precies te zijn. Goed nieuws voor de achterpassagiers dus, die de beschikbare beenruimte met meer dan 5 cm zien toenemen. Bovendien konden we bij de voorstelling van het model in Parijs vaststellen dat je ook makkelijk je voeten onder de voorstoelen kunt schuiven.

Net zoals we konden ervaren dat achterin ook de hoofdruimte met 68 mm is toegenomen, en dat achterin instappen bijzonder vlot verloopt. De achterbank heeft trouwens een in helling verstelbare rugleuning, terwijl de koffer in minimumconfiguratie 565 liter kan slikken, een volume dat kan worden uitgebreid tot 1.668 liter met de achterbank neergeklapt.

Maar ook voorin is het comfortabel toeven. Citroën omschrijft het interieur van de C5 Aircross als een lounge op wielen. De nadruk ligt met andere woorden duidelijk op ruimte en comfort. Wat dat laatste betreft, denken we dan natuurlijk meteen aan de Advanced Comfort-stoelen en aan de specifieke ophanging met dezelfde naam. Al zullen we nog enkele maanden moeten wachten om te kunnen ervaren of het rijcomfort daadwerkelijk zoveel beter is dan in de jongste Grandland.

Bij het instappen valt meteen het grote, zwevende en verticaal gepositioneerde centrale aanraakscherm op, dat mooi overloopt in de middenconsole. Hoewel we het nog niet zo heel erg uitgebreid hebben kunnen testen, gaf het toch een goede eerste indruk qua ergonomie en reactiesnelheid.

De rest van het dashboard is erg horizontaal opgebouwd, met een middenstrook die net als de inleg op de deurpanelen bekleed is met een stof die het geheel een huiselijk gevoel geeft. De bovenkant en de onderkant van het dashboard bestaat echter uit harde kunststof, net als de deurpanelen trouwens, wat in dit segment toch een lichte domper op de kwaliteitsindruk zet.

Tot 680 km

Het motorgamma van de nieuwe C5 Aircross begint bij de mildhybride 1.2 op benzine met mildhybridetechnologie op 48 volt die 145 pk naar de voorwielen stuurt. Vervolgens is er opnieuw een plug-inhybrideversie, waarvoor de Fransen een gecombineerd vermogen van 195 pk naar voren schuiven en die dankzij een batterij van 21 kWh op papier een elektrisch rijbereik van 86 km kan voorleggen.

Maar ondanks de gewijzigde fiscaliteit rond PHEV’s in ons land zal de nieuwe C5 Aircross op de fleetmarkt wellicht populairder zijn in zijn volledig elektrische versie. Of liever twee versies, want er is keuze uit de Comfort Range en de Long Range. Die eerste heeft een vermogen van 210 pk en haalt een WLTP-rijbereik van 520 km uit zijn batterij van 73 kWh, de tweede moet dankzij een batterijcapaciteit van 97 kWh in theorie tot 680 km ver geraken en heeft een vermogen van 230 pk. Net als bij de Peugeot 3008 en 5008 dus – in de Grandland houdt de krachtigste versie het op dit moment bij 82 kWh en 213 pk.

Snelladen kunnen beide elektrische versies van de C5 Aircross tot 160 kW. ‘Gewoon’ laden gebeurt standaard met een boordlader van 11 kW, maar vanaf 2026 zal die als optie kunnen worden ingeruild voor een exemplaar van 22 kW en zal ook een V2L-functie beschikbaar zijn.

De nieuwe (ë-)C5 Aircross, die trouwens in Frankrijk wordt gebouwd, zal vanaf juni kunnen worden besteld, maar op prijzen is het nog even wachten.

Citroën ë-C3 voortaan verkrijgbaar als Van

Nog elektrisch nieuws van bij Citroën: de ë-C3 Van. Zoals de naam doet vermoeden gaat het om een lichtevrachtversie van de kleine ë-C3. Interessant dus voor bedrijven die op zoek zijn naar een kleine en betaalbare volledig elektrische bestelwagen. De Citroën ë-C3 Van is er vanaf 19.908,26 euro excl. btw.

Kevin Kersemans

Kevin Kersemans, redacteur van dit artikel

Kevin Kersemans is autojournalist met al enkele decennia ervaring op de teller. Zijn passie voor auto's en alles op wielen heeft hij al van kindsbeen af. Voor link2fleet volgt hij vooral de auto-actualiteit en test hij nieuwe modellen.
Dit artikel gaat over: News , Voertuigen
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels