Gepubliceerd op 22 maart 2025 om 00h02
Door Kevin Kersemans
Gelinkte experten :

Smart #5: alle info

We wisten al een tijdje hoe de #5 eruit zou gaan zien. Maar nu konden we in Stuttgart de productieversie van dichtbij gaan ontdekken en kregen we meer info over de grootste smart ooit, die natuurlijk volledig elektrisch is.

Zouden ze bij smart allergisch zijn aan even getallen? Na de #1 en de #3 heet het derde model van het ‘nieuwe’ smart immers #5.  Zoals bekend is het merk tegenwoordig voor de helft van Mercedes en voor de helft van Geely, en net als voor die twee andere modellen uit het actuele gamma hebben de Duitse constructeur en de Chinese groep het ontwikkelingswerk netjes onder elkaar verdeeld.

Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat al het onderhuidse (platform, aandrijving, technologie…) van bij Geely komt, en dat de designers van het merk met de ster al het zichtbare (koetswerk en interieur) voor hun rekening hebben genomen.

Het resultaat is de grootste smart ooit: met een lengte van 4,7 meter is de #5 bijna 30 cm langer dan de #3. Bovendien is hij ook 1,7 meter hoog, wat bijdraagt tot zijn imposante uitstraling. Hoewel de #5 in China wordt gebouwd, gaat smart er prat op dat het model specifiek voor Europa werd ontwikkeld.

Stijlbreuk

Maar de nieuwkomer is niet alleen groter dan zijn twee broers, hij pakt ook uit met een totaal andere look. In plaats van de wulpse en organische rondingen van de #1 en #3 vertoont de #5 opvallend rechte lijnen en ziet hij er stoer, robuust en avontuurlijk uit. Alleen de gewelfde heupen knipogen enigszins naar de twee andere modellen uit het gamma.

Origineel is de ledverlichting, met zowel voor- als achteraan een doorlopende strip tussen de lichtblokken, maar daaronder telkens vier afzonderlijke kleine lampjes (die wat doen denken aan een uitzonderlijk transport). Ook de flink uit de kluiten gewassen buitenspiegels die van voren gezien doen denken aan schijnwerpers, worden geacht avontuur en outdoorleven uit te stralen.

Natuurlijk is zo’n hoekig design niet bevorderlijk voor de aerodynamica. De Mercedes-designer die aanwezig was tijdens de statische presentatie van de #5, verzekerde ons echter dat daar toch de nodige aandacht aan werd besteed, door rondom het koetswerk tal van kleine ingrepen die de luchtstromen in goede banen moeten leiden. Dat neemt echter niet weg dat de #5 met een Cx-waarde van 0,30 niet de meest gestroomlijnde is – ter vergelijking: die van een Mercedes EQB, die ongeveer even lang is en waarvan het koetswerk eveneens vrij rechttoe rechtaan is, bedraagt 0,28.

Ruim, verzorgd en modern

We wisten al dat de #5 een flinke wielbasis van 2,90 meter heeft, en tijdens de statische presentatie in Stuttgart konden we inderdaad vaststellen dat er aan binnenruimte geen gebrek is, ook niet achterin, temeer omdat je ook nog eens je voeten onder de voorstoelen kunt schuiven, al is er zoveel beenruimte dat dat voor de meeste mensen niet nodig zal zijn.

En als we het over ruimte hebben: ook het koffervolume mag er zijn, gaande van 630 liter (weliswaar gemeten tot tegen het dak) tot 1.530 liter met de achterbank neergeklapt. En dan is er nog een frunk, die in de versies met voorwielaandrijving een mooie 72 liter bedraagt. Om het avontuurlijke karakter van de #5 te benadrukken, zet smart ook graag de “camping mode” in de verf, waarin ook de voorstoelen kunnen worden platgelegd, zodat je het interieur in 1-2-3 kan omtoveren tot een slaapplek.

Daarnaast blijkt het interieur ook erg netjes afgewerkt te zijn, met opvallend veel zachte materialen, of toch in de versie die we konden ontdekken. Alleen de binnenste deurgrepen voelen nogal goedkoop aan, wat jammer is, aangezien je die toch regelmatig moet vastnemen. Voor de rest valt er op de kwaliteitsindruk weinig aan te merken.

Het centrale aanraakscherm maakt bovendien niet alleen indruk met zijn formaat van 13 duim, maar lijkt op het eerste gezicht ook intuïtief, met widgets die naar wens verplaatst, toegevoegd of verwijderd kunnen worden. Vanaf het derde uitrustingsniveau (Premium, zie verder) wordt het geflankeerd door een even groot scherm voor de voorste passagier en wordt het instrumentenpaneel van 10,25 duim aangevuld met een head-updisplay van 25,6 duim dat voorzien is van augmented reality.

Twee batterijversies, 400 of 800 volt

De #5 wordt aangeboden in vijf uitrustingsniveaus, waarvan de eerste (Pro) het op het vlak van EV-kenmerken vrij conventioneel houdt. Deze instapversie met een 400-voltarchitectuur wordt aangedreven door één enkele elektromotor op de achteras, die al 250 kW/340 pk sterk is en wordt gevoed door een LFP-batterij van 76 kWh (74,4 netto), goed voor een WLTP-rijbereik van 465 km. Snelladen kan in dit geval tot 150 KW (iets minder dan 30 minuten om van 10 naar 80% te gaan), gewoon laden tot 11 kW.

Vanaf het tweede uitrustingsniveau (Pro+) heeft de #5 echter recht op een veel modernere 800-voltarchitectuur, die maakt dat hij op gelijkstroom tot maar liefst 400 kW kan verteren. Snelladen van 10 tot 80% zou dan in theorie minder dan 18 minuten in beslag nemen. Met als kanttekening natuurlijk dat er nog geen DC-laders zijn met een dergelijk vermogen… Maar het maakt wel dat de #5 op dit vlak klaar is voor de toekomst.

De Pro+ en de hogere versies hebben trouwens ook een andere en grotere batterij, van het NMC-type en met een capaciteit van 100 kWh (94 netto). Daarmee kunnen de eveneens achterwielaangedreven, maar 267 kW/363 pk sterke Pro+ en Premium op papier een interessante actieradius voorleggen van 590 km.

De Pulse en de Summit Edition zijn ook voorzien van een motor op de vooras en beschikken dus over vierwielaandrijving, wat resulteert in een totaal vermogen van 432 kW (580 pk). Logischerwijs boet je dan wel lichtjes in aan rijbereik, dat in dit geval 540 km bedraagt. Alle versies met de grote batterij kunnen op wisselstroom laden tot 22 kW. Jammer is wel dat een warmtepomp enkel voorzien is vanaf de Premium (en zelfs niet als optie te krijgen is op de Pro en de Pro+). Anderzijds biedt elke #5 Plug & Charge- en V2L-functionaliteit.

Avontuurlijk

De meest avontuurlijke bestuurders kiezen best voor de vierwielaangedreven Pulse of Summit Edition, die over een specifieke offroad-rijmodus beschikken. Bovendien kan de #5 worden voorzien van accessoires als een dakplatform of een zijladder, zoals pakweg een Land Rover Defender. Ook een trekhaak behoort tot de mogelijkheden – daaraan mag de #5 een gewicht van 1,6 ton slepen.

De smart #5 maakt zijn opwachting in de Belgische showrooms in de loop van mei, met een prijskaartje van 38.595 euro excl. btw voor de instapversie Pro. De Pro+ (die naar verwachting de populairste versie zal zijn) kost 42.727,27 euro excl. btw, de Premium en de Pulse 46.446,28 euro en de Summit Edition 47.685,95 euro.

Daarmee is de #5 een stuk interessanter geprijsd dan pakweg een EQB van partner Mercedes (die weliswaar als grote troef heeft dat hij te krijgen is met 7 zitplaatsen). Merk op dat er naar goede smart-gewoonte ook een gepeperde Brabus-versie wordt verwacht, maar daarover kunnen we u voorlopig niets concreets vertellen.

  • Smart #5 Pro
    vermogen: 250 kW/340 pk; batterij; 76 kWh; DC-laden tot 150 kW; rijbereik: 465 km; prijs: 38.595 euro excl. btw

 

  • Smart #5 Pro+
    267 kW/363 pk, 100 kWh, 400 kW, 590 km, 42.727,27 euro excl. btw

 

  • Smart #5 Premium
    267 kW/363 pk, 100 kWh, 400 kW, 590 km, 46.446,28 euro excl. btw

 

  • Smart #5 Pulse
    432 kW/580 pk, 100 kWh, 400 kW, 540 km, 46.446,28 euro excl. btw

 

  • Smart #5 Summit Edition
    432 kW/580 pk, 100 kWh, 400 kW, 540 km, 47.685,95 euro excl. btw
Kevin Kersemans

Kevin Kersemans, redacteur van dit artikel

Kevin Kersemans is autojournalist met al enkele decennia ervaring op de teller. Zijn passie voor auto's en alles op wielen heeft hij al van kindsbeen af. Voor link2fleet volgt hij vooral de auto-actualiteit en test hij nieuwe modellen.
Dit artikel gaat over: News , Invoerders & Constructeurs , Voertuigen
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels