Gepubliceerd op 9 april 2025 om 08h26
Door Kevin Kersemans
Gelinkte experten :

Smart #5: ook als Brabus (+ interview met CEO Henry Wattel)

Enkele weken geleden kon link2fleet de productieversie van de smart #5 al in levenden lijve bekijken. Over de krachtigste versie konden we toen nog niets vertellen, maar nu is die Brabus-versie officieel onthuld. Daarnaast spraken we met Henry Wattel, de CEO van smart België voor een stand van zaken over het geherlanceerde merk.

Een tijdje terug konden we u al de belangrijkste info geven over de #5, de grootste smart ooit. In onze presentatievideo zeiden we toen dat de krachtigste versie over 580 pk zal beschikken, maar dat klopt niet helemaal: naar goede smart-traditie is er namelijk nog een Brabus-versie, en die doet er met 637 pk nog een schepje bovenop. Uiteraard worden dat vermogen en het koppel van 710 Nm over alle vier de wielen verdeeld.

Hoewel deze elektrische krachtpatser dankzij een launch control-functie in slechts 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u kan optrekken, kan hij toch nog altijd prat gaan op een WLTP-rijbereik van 540 km. En natuurlijk onderscheidt de Brabus zich ook visueel van de ‘bravere’ versies (die wellicht meer kans zullen maken om te worden opgenomen in car policies).

Zo krijgt de gespierdste smart ooit wielen van 21 duim mee (tegenover 20 duim voor de Premium, de Pulse en de Summit Edition en 19 duim voor de Pro en de Pro+). In België heeft de smart #5 Brabus een catalogusprijs van 50.991,74 euro excl. btw.

De onthulling van de #5 Brabus leek ons een goede gelegenheid voor een gesprekje met Henry Wattel, CEO van smart België.

Dag Henry, hoe gaat het met smart in België op dit moment?

Henry Wattel: “Wij zijn zeer tevreden, bedankt. We zijn verleden jaar pas in februari gestart, met de lancering van de #1 en de #3, met een nieuw netwerk, en met een nieuw agentschapsmodel. Dus dat is toch een serieuze uitdaging geweest. Maar sindsdien zijn we een Brussels Motor Show verder, en die is zeer succesvol voor ons geweest. Er was erg veel interesse voor de #5 conceptcar, dus dat is eigenlijk ook veelbelovend. We merken ook dat de leasingmaatschappijen geloven in onze producten en dat ze onze positionering begrijpen.”

En welk model is tot dusver het populairst, de #1 of de #3?

H.W.: “Fiftyfifty. Dat is voor ons een zeer positieve verrassing geweest. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak, maar op voorhand was het toch moeilijk te voorspellen welke van de twee het meest in de smaak zou vallen.”

En over welke aantallen spreken we dan voor dat eerste jaar?

H.W.: “We spreken over 762 leveringen, en voor 2025 schatten wij ongeveer hetzelfde aantal.”

Ondanks het feit dat er met de #5 een extra model bijkomt?

H.W.: “Door de invoerheffingen (op in China geproduceerde auto’s, red.) hebben we onze prijzen moeten verhogen, dus we willen realistisch blijven.”

Zijn de verwachtingen voor de #5 anders, want het is toch wel echt een compleet andere auto dan de #1 en de #3?

H.W.: “Het is voor ons inderdaad een volledig nieuw concept en een nieuwe doelgroep. De #5 hoort thuis in het C-segment en heeft een groot rijbereik, maar natuurlijk ook een veel hogere basisprijs van ons instapmodel, de #1. Dat gaat het type klant toch wel beïnvloeden. Maar de visibiliteit en ook de aanvragen en het aantal leads (hypothetische leads weliswaar, aangezien het productiemodel nog niet gelanceerd was) tijdens de Brussels Motorshow, doen ons toch denken dat we wel eens zeer succesvol zouden kunnen zijn met de #5.”

Er zijn niet veel losse opties zijn op de #5; de uitrusting hangt grotendeels af van de uitvoeringen. Is dat om het de klant gemakkelijker te maken of om de productie te vereenvoudigen?

H.W.: “Enerzijds is dat om te kunnen garanderen dat onze klant op basis van zijn behoeftes het correcte product gaat kunnen kiezen, maar anderzijds zal het vanzelfsprekend wat de productie betreft, de zaken inderdaad vereenvoudigen. Al wil ik er wel aan toevoegen dat onze producten vanaf de basisversies zeer goed uitgerust zijn.”

Wat zou uw boodschap zijn aan mensen die een probleem hebben met het feit dat de modellen in China worden gebouwd?

H.W.: “Ik zal het andersom verwoorden: de smartphone die u vandaag gebruikt, wordt ook in China geproduceerd. En ik denk dat zeer weinig mensen zich die vraag stellen. Wat belangrijk is, is dat wij onze klanten een mooi en decent aanbod kunnen doen, en het drijft eigenlijk de automobielindustrie naar omhoog gezien de features en de bouwkwaliteit. Maar daarnaast hebben we ook een legale entiteit in België en zijn we toch actief in de economie. De Chinese productie zou dus niet zomaar een impact mogen hebben.”

En hoe belangrijk is de link met Mercedes nog voor jullie?

H.W.: “Het blijft een joint venture tussen Geely en Mercedes voor dezelfde hoeveelheid aandelen dus. Het is voor ons natuurlijk een meerwaarde om de showroom te kunnen delen met Mercedes, om ons premiumgevoel te kunnen tonen en te laten ontdekken. En onze auto’s zijn natuurlijk ontworpen door designers van Mercedes. Kortom, wij behoren tot de Mercedes-familie met al de voordelen van Geely op het vlak van software en technologie, maar ook maturiteit op het vlak van elektrische voertuigen.”

Zijn er op korte of middellange termijn nog modellen op komst?

H.W.: “Daar hebben we vandaag geen weet van. Maar #1, #3 en nu #5: dat zijn drie nieuwe producten op twee en een half jaar: geef toe dat dat toch al een serieuze prestatie is.”

Kunnen we hopen op een spirituele opvolger van wijlen de fortwo?

H.W.: “De City-Coupé, die later werd omgedoopt tot fortwo, kwam meer dan 25 jaar geleden met een volledig nieuw concept en ik begrijp dat sommige mensen die gek zijn op de producten van het vroegere smart, vandaag misschien wat teleurgesteld zijn dat die niet meer beschikbaar zijn. Maar wat ze vergeten, is dat de elektrische versie van de fortwo een zeer beperkt rijbereik en toch wel een redelijke hoge kostprijs had. En bovendien was hij toch minder praktisch dan een vierzitter. En kijk naar een merk als Mini: de modellen die ze vandaag verkopen, zijn ook een pak groter dan het model uit de jaren 60…”

 

Bekijk hier de video waarin we de #5 ontdekken.

Kevin Kersemans

Kevin Kersemans, redacteur van dit artikel

Kevin Kersemans is autojournalist met al enkele decennia ervaring op de teller. Zijn passie voor auto's en alles op wielen heeft hij al van kindsbeen af. Voor link2fleet volgt hij vooral de auto-actualiteit en test hij nieuwe modellen.
Dit artikel gaat over: Invoerders & Constructeurs
Gelinkte experten :

Gelijkaardige artikels