Gepubliceerd op 20 februari 2025 om 14h06
Door Damien Malvetti

Test nieuwe Volkswagen (e-)Transporter: veelzijdig en vernieuwend

Om de 75e verjaardag van zijn legendarische Combi te vieren, haalt Volkswagen alles uit de kast met de nieuwe Transporter, het resultaat van een nieuwe samenwerking met Ford. Hij is verkrijgbaar in 11 carrosserievarianten en als turbodiesel (TDI), als plug-inhybride (eHybrid) of volledig elektrisch (e-Transporter). Met zijn toegenomen laadvolume en een laadvermogen tot 1,33 ton is de Transporter goed gewapend tegenover de concurrentie en om te voldoen aan de behoeften van alle professionals.

Het LCV-aanbod van Volkswagen groeit met deze nieuwe generatie. Het is nu verspreid over een breed gamma dat de personenwagenvariant Multivan omvat, de ID.Buzz en zijn Cargo-versie voor retro en stijlvol elektrisch rijden, de Caravelle voor het vervoeren van personen en de Transporter voor professionals. Over die laatste hebben we het in deze test.

Een beetje Ford in deze VW

Voor het kritische oog is het duidelijk dat Volkswagen voor de nieuwe Transporter zijn samenwerking met Ford heeft benut. Niets verrassends, want de twee merken hebben al samengewerkt voor hun kleine bestelwagenmodellen, de Ford Transit Connect en de Volkswagen Caddy. Een samenwerking die er met name voor heeft gezorgd dat de Volkswagen T7 zijn motorenaanbod kon uitbreiden.

Natuurlijk blijft hij trouw aan zijn zeer populaire dieselmotoren, met drie 2.0 TDI-viercilinderversies (110, 150 en 180 pk), waarvan de krachtigste wordt gecombineerd met 4MOTION-vierwielaandrijving. Maar er komt ook een plug-in hybrideversie die een 2,5 liter grote benzinemotor combineert met een elektromotor, met een totaal vermogen van 232 pk en een elektrische actieradius tot 60 km. Deze versie zal verkrijgbaar zijn in Q1 2026.

Een volledig elektrische versie zal echter vanaf de lancering beschikbaar zijn. Deze beschikt over 286 pk met een batterij van 64 kWh en belooft een actieradius tot 357 km.

De veelzijdigheid wordt vergroot door de configuraties Bestelwagen, Combi en Chassis-cabine, terwijl het sleepvermogen werd opgetrokken tot 2,8 ton (2,3 ton voor de BEV). Merk op dat de versie met enkele cabine uit de catalogus is verdwenen en dat VW als enige in dit segment een versie met dubbele cabine aanbiedt. Opmerkelijk is dat het gebruik van een nieuw platform betekent dat al deze varianten exact hetzelfde laadvolume bieden, een stijging van 5% ten opzichte van de huidige generatie: van 5,8 tot 9 kubieke meter, afhankelijk van de gekozen lengte en hoogte – er zijn twee hoogtes en twee lengtes beschikbaar.

De laadlengte bedraagt 2,6 m voor de normale versie en tot 3 m voor die met verlengd chassis, waarbij je nog eens 40 cm extra laadlengte kunt toevoegen door het luik onder de passagiersstoel te openen. De laadbreedte nam met 148 mm toe.

De versie met verbrandingsmotor kan tot 1.326 kg vervoeren, de PHEV tot 1.140 kg en de BEV maximaal 1.038 kg.

Steeds meer technologie

Aan boord is het comfort voor de bestuurder geoptimaliseerd met ergonomisch verstelbare stoelen, een digitaal instrumentenpaneel van 13 duim en een centraal scherm van dezelfde grootte, een scala aan rijhulp- en veiligheidssystemen die een personenauto waardig zijn en talloze opbergruimtes verspreid over het interieur. Er zijn twee kleine minpuntjes: ten eerste de kwaliteit van sommige kunststoffen en ten tweede de locatie van de bekerhouders bovenaan in het dashboard. Als je daar een fles water in zet, zit die altijd in je gezichtsveld. Ook is er geen echt opbergvak voor een smartphone.

Voor deze eerste kennismaking konden we de dieselversie met 180 pk en de volledig elektrische versie uitproberen. Bij de diesel vonden we de automatische versnellingsbak van de nieuwe generatie erg prettig, dankzij soepelere schakelovergangen, meer koppel en een stevige maar reactieve ophanging. De diesel rijdt ook alerter en dynamischer dan de volledig elektrische versie, waar we dan weer de voorkeur aan gaven qua wegligging. Bij deze geëlektrificeerde versie noteerden we een gemiddeld verbruik van 24 kWh/100 km. Een vierwielaangedreven versie van de elektrische variant zal beschikbaar zijn in Q1 2026.

Fleetbalans

Met dit nieuwe model heeft Volkswagen een perfecte balans bereikt tussen traditie en moderniteit, terwijl het zich aanpast aan de behoeften van de hedendaagse professionals. Het motorengamma biedt een oplossing voor elk profiel, zonder in te boeten aan looks, laadvolume of trekvermogen. Een groot aantal uitrustingsoplossingen, aangeboden via partners, maken het ook mogelijk om de Transporter naar wens aan te passen.

De prijzen van de Transporter TDI beginnen bij 33.491 euro excl. btw. Voor de elektrische versie bedraagt de vanafprijs 46.213 euro excl. btw. Prijzen die in de lijn liggen van die van zijn neef en concurrent bij Ford, maar hoger zijn dan die van sommige van zijn rivalen, waartegenover de Volkswagen wel betere prestaties en meer technologie biedt.

Tot slot mogen we de Caravelle niet vergeten, de versie voor personenvervoer, die verkrijgbaar is met dezelfde motoren.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Fleettests

Gelijkaardige artikels