Gepubliceerd op 24 april 2025 om 19h43
Door Damien Malvetti

Wassen van bedrijfswagens: welke regels opnemen in uw car policy?

1 op 3 Belgen wast zijn auto zelden. Dat cijfer maakte autosupermarkt Cardoen bekend op basis van een enquête. Erger nog, bijna 5% van de automobilisten wast zijn auto bijna nooit. Een verrassende vaststelling, die Cardoen ertoe inspireerde op zoek te gaan naar de vuilste auto van België, en ons ertoe aanzette enkele regels ter zake in herinnering te brengen. Kunt u uw medewerkers verplichten hun bedrijfswagen schoon te maken? Hoe vaak en onder welke voorwaarden? Hieronder vindt u alles wat u in uw car policy moet vermelden.

Enkele ‘vuile’ cijfers…

Het onderzoek werd in maart 2025 uitgevoerd door studiebureau Day One onder 1.000 Belgische automobilisten. En de resultaten zijn duidelijk:

  • 14,1 % van de respondenten wast zijn auto slechts zeer zelden.
  • 15,4 % doet dit slechts enkele keren per jaar.
  • Anderzijds haalt 18,9 % elke week de spons boven, mannen iets meer dan vrouwen.
  • 47 % van de bestuurders wast zijn voertuig liever zelf.
De meest genoemde redenen zijn tijdgebrek en onverschilligheid.
En nochtans zegt… 60 % van de Belgen dat het belangrijk is met een schone auto te rijden.
Er is ook een groot verschil tussen de gewesten: 50,5 % van de Vlamingen wast zijn auto minstens elke twee weken, tegenover slechts 36,3 % van de Walen.
Cardoen heeft besloten om deze informatie met een knipoog te benaderen en samen met Karcher een wedstrijd te organiseren: de vuilste auto van België zoeken. Deelnemers kunnen naar deze website gaan en een foto van hun auto uploaden om kans te maken op onder andere een opknapbeurt van hun auto door Cardoen en een onderhoudsset met een hogedrukreiniger van Karcher.

Welke regels voorzien in een car policy?

Deze studie is voor ons ook een gelegenheid om de regels ter zake in herinnering te brengen voor bedrijfswagens. De netheid van een bedrijfswagen is namelijk niet alleen een kwestie van esthetiek. Het heeft ook invloed op het imago van het bedrijf, het onderhoud van het materieel en zelfs de veiligheid. Maar kan een wagenparkbeheerder zijn medewerkers wettelijk verplichten om de auto regelmatig te wassen? Het antwoord is ja, op voorwaarde dat bepaalde regels worden nageleefd.

Wettelijk gezien mag een werkgever zijn bestuurders vragen om hun bedrijfswagen zowel van binnen als van buiten schoon te houden. Deze eis moet echter formeel worden vastgelegd in de car policy of in een duidelijk bedrijfsreglement. Het is raadzaam om een minimale schoonmaakfrequentie vast te leggen (bijvoorbeeld één keer per maand), maar wel enige flexibiliteit te laten: een wasbeurt voor een afspraak met een klant of een zakelijk event kan ook incidenteel worden gevraagd.

In ruil daarvoor is het essentieel dat het bedrijf de middelen ter beschikking stelt om aan deze verplichting te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een tankkaart/servicekaart inclusief carwash, een samenwerking met een lokale dienstverlener of door de onkost terug te betalen op vertoon van bewijsstukken.

Pas op voor misbruik en onrealistische verwachtingen

Te vaak wassen opleggen of bestuurders verplichten om een specifieke dienstverlener te gebruiken zonder financiële compensatie kan als buitensporig worden beschouwd. Het is ook moeilijk om een medewerker te sanctioneren als dit niet duidelijk in de car policy is vermeld. In dat geval kan de opmerking worden geformuleerd als een aanbeveling, maar niet als een verplichting.

Netheid = merkimago

Vergeet niet dat de bedrijfswagen niet alleen een werkinstrument voor veel medewerkers is, maar ook een visitekaartje voor het bedrijf. Een vuile, slecht onderhouden of volgestouwde auto kan het professionele imago van een organisatie schaden, vooral in klantgerichte sectoren.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Tax & Legal

Gelijkaardige artikels